Oto mój ulubiony przepis na najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania:
1 szklanka cukru
250g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka wanilii (lub ekstraktu migdałowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
W misie miksera ucieramy masło z cukrem na wolnych obrotach. Dodajemy jajko, wanilię i skórkę z cytryny, ucieramy na małej prędkości, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę w trzech porcjach, po jednej szklance, do momentu aż ciasto zacznie się odklejać od brzegów miski.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i układamy na papierze do pieczenia, następnie schładzamy je w lodówce ok 30 min.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 8 minut – aż ciasteczka zaczną się rumienić na złoto na brzegach.