babeczki waniliowe

babeczki waniliowe przepis

BABECZKI WANILIOWE

Składniki
• 1 szklanka (300 g) mąki uniwersalnej
• 1 szklanka (115 g) mąki tortowej

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 szklanka (240 ml) mleka
  1/2 mleka i 1/2 śmietany
Przygotowanie
Przepisy na babeczki
• 1⁄2 szklanki (120 ml) plus 3 łyżki pół na pół mleka i śmietany
• 1 łyżka plus 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 1 szklanka (225 g) niesolonego masła o temperaturze pokojowej • 23/4 szklanki (550 g) cukru
• 3 jajka
1. Rozgrzej piekarnik do 175 C/gaz 4. Dwie formy do muffinów na 12 muffinów wyłóż papilotkami i odłóż na bok.
2. Do dużej miski przesiej mąkę uniwersalną, mąkę tortową, proszek do pieczenia i sól. Odłożyć na bok.
3. Połącz mleko, pół na pół i wanilię w dużej miarce z dzióbkiem. Odłożyć na bok.
4. Połącz masło i cukier w misie miksera wyposażonego w przystawkę do łopatek. Ubijaj na niskiej prędkości, aż mieszanina będzie gładka i kremowa, około 1 minuty, jeśli masło jest miękkie. Jeśli masło jest zimne, zajmie to więcej czasu. Dodawaj jajka pojedynczo, dobrze mieszając i zdrapując miskę po każdym dodaniu i czekając, aż znikną wszelkie ślady każdego jajka, przed dodaniem kolejnego.
5. Dodać suche składniki w trzech częściach, na zmianę z mokrymi w dwóch częściach. Utrzymuj mikser na najniższych obrotach i za każdym razem mieszaj, aż składniki się połączą. Gdy wszystko zostanie dodane, zeskrobujemy miskę i jeszcze raz mieszamy ciasto, aż będzie gładkie. Odstaw ciasto na 15 minut. Przed użyciem delikatnie zamieszaj.
6. Napełnij papilotki do trzech czwartych objętości. Piec, aż górna część babeczek będzie twarda, a za pomocą testera umieszczonego w środku środkowej babeczki zostanie tylko kilka okruchów, co zajmuje około 20 minut. Babeczki powinny być nadal bardzo jasne i złociste tylko na brzegach. Pozostaw babeczki do ostygnięcia na 5 minut w foremkach, a następnie wyjmij je na kratkę, aby całkowicie ostygły.

Dodaj komentarz