Płatki owsiane posiekaj w robocie kuchennym. Dodaj orzechy włoskie i rozdrobnij je, ale nie na proszek. Przełóż do miski. W naczyniu robota kuchennego umieść daktyle, morele i figi (jagody goji). Dodaj łyżkę wody i miksuj, aż powstanie masa, która zbije się w lepką kulę. Przełóż do miski z płatkami, dodaj ziarna sezamu, nasiona chia i skórkę pomarańczową. Zagniataj dłońmi składniki, aż dokładnie się połączą. Przełóż do formy do pieczenia o rozmiarach 20 cm x 30 cm, dociśnij, wyrównaj i pokrój na 15 batoników.
Uwaga: Jagody goji mają ciemnoczerwony kolor i wielkością przypominają rodzynki. Smakują jak skrzyżowanie rodzynek z żurawiną i wiśnią. Są słodkie i cierpkie. Możesz je zastąpić niesiarkowanymi i niesłodzonymi suszonymi borówkami lub wiśniami.