Tarta miętowo-czekoladowa (wegańska i GF)
Przepis: 20 cm forma do tart z wyjmowanym dnem
■ Spód
(Suche)
90 g płatków owsianych bezglutenowych
90 g surowych migdałów
6 łyżek cukru kokosowego
1/4 łyżeczki różowej soli
(Mokre)
4 łyżki stopionego oleju kokosowego
.
■ Warstwa czekoladowa:
100g surowych orzechów nerkowca (namoczonych 4-6 godzin i opłukanych)
1/2 szklanki (120 ml) mleka kokosowego
3 łyżki stopionego masła kakaowego
3-4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki stołowe + 2 łyżeczki surowego kakao
1/8 łyżeczki różowej soli.
■ Warstwa miętowa:
100g surowych orzechów nerkowca (namoczonych 4-6 godzin i opłukanych)
1/2 szklanki (120 ml) mleka kokosowego
3 łyżki stopione masła kakaowego
3-4 łyżki syropu klonowego
5 kropli ekstraktu mięty *
3/8 łyżeczki niebieskiej spiruliny *
Szczypta różowej soli
* Smak ekstraktu z mięty, a także kolor niebieskiej spiruliny bywają różne. Dostosuj odpowiednią ilość do swoich preferencji.
■ Sposób wykonania:
(1) Rozgrzej piekarnik do 170⁰C. Umieść wszystkie suche składniki w robocie kuchennym. Zmiel dobrze, aż osiągnie konsystencję mąki
(2) Dodaj stopiony olej kokosowy do robota kuchennego i mieszaj, aż przybierze konsystencję mokrego piasku.
(3) Rozłóż mieszaninę na boki i spód foremki. Piecz około 14-16 minut. Po ostygnięciu włóż do lodówki na 30 minut do godziny.
(4) Umieść wszystkie składniki warstwy czekoladowej w blenderze i dobrze zmiksuj. Wylej ją na spód ciasta i mocno schłodź , aż stężeje.
(5) Powtórz ten sam proces dla warstwy miętowej. Zostaw przez noc w lodówce.
(6) Wyjmij ciasto z formy i udekoruj świeżymi lub mrożonymi owocami.