Ciasteczka Świąteczne!

(Ciasteczka Waniliowe/Kruche Ciasteczka)

zrzut ekranu 2023 12 13 o 185306

Zrób sobie przerwę od świątecznego szaleństwa, aby zrobić świąteczne ciasteczka! Te kruche pierniczki to klasyczne ciasteczka waniliowe, które świetnie trzymają kształt po upieczeniu.

BEZ chłodzenia, mogą być miękkie LUB chrupiące. Zamroź je w ŁATWY sposób , zanurz w czekoladzie, posyp cukrem pudrem lub podawaj bez dodatków!

Ciasteczka świąteczne
To, co nazywam „świątecznymi ciasteczkami”, to po prostu ciastka waniliowe wycięte w świąteczne kształty i ozdobione kolorowym świątecznym lukrem. Smakują jak kruche ciasteczka , ale nie są tak maślane ani kruche. Są tak klasyczne, jak tylko mogą być ciastka waniliowe.

Ten wyjątkowy przepis na ciastka jest przeznaczony do wycinania kształtów – w tym przypadku kształtów bożonarodzeniowych.

A te ciastka doskonale trzymają swój kształt – co widać po ostrych krawędziach i rogach na poniższym zdjęciu.

zrzut ekranu 2023 12 13 o 185316
Czego potrzebujesz żeby zrobić ciasteczka świąteczne:
Fajną rzeczą w tych świątecznych ciasteczkach jest to, że mogą być zrobione z zapasów ze spiżarni – więc nie ma potrzeby dodawania ich do stale rosnącej listy zakupów świątecznych!!!

Jak zrobić świąteczne ciasteczka:
W przeciwieństwie do większości ciastek nadających się do wycinania kształtu, ten przepis nie wymaga czasu chłodzenia . Nikt nie ma czasu na czekanie podczas świątecznego szaleństwa – prawda??

Bonus: ciasto jest łatwe w obróbce i można je zgniatać i zawijać w kółko, aż do zużycia każdego skrawka.

Jak zrobić świąteczne ciasteczka:
Ponieważ są to słodkie ciastka waniliowe, są wystarczająco aromatyczne i wystarczająco słodkie, aby podawać je same.

Możesz je zrobić dla Świętego Mikołaja, swojej rodziny lub (jeśli naprawdę czujesz świąteczną atmosferę) możesz je nawet komuś podarować w prezencie.

I nie martw się. To jest przepis na dużą porcję.

Zobacz, Jak To Zrobić:

Przygotowanie: 25 min Pieczenie: 10 minut
Porcja na 30 ciastek

Składniki
225 g miękkiego masła
1 szklanka (220 g) białego cukru , najlepiej drobnego
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 duże jajko
3 szklanki (450g) mąki , zwykłej/uniwersalnej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem). Wyłóż 2 blachy do pieczenia pergaminem.
Utrzyj masło i cukier w dużej misce na puszystą masę (1 minuta przy prędkości 5)
Dodaj jajko i wanilię, ubijaj do całkowitego połączenia.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Zacznij powoli miksować, a następnie ubijaj, aż mąka się połączy – będzie grudkowata.
Oprósz powierzchnię roboczą mąką, wyjmij ciasto z miski. Ugnieć wszystko razem, przekrój na pół i uformuj 2 krążki.
Rozwałkuj na grubość 0,3 cm (w przypadku cieńszych, bardziej chrupiących ciasteczek) lub 0,6 cm (w przypadku grubszych, bardziej miękkich ciastek), posypując mąką ciasto pod i nad ciastem, aby się nie kleiło.
Użyj foremek do ciastek, aby wycinać kształty i użyj noża lub szpatułki, aby przenieść pierniki na przygotowane blachy do pieczenia. (Ciasto, które zostanie, należy przechowywać w lodówce).
Piec przez 10 minut, zamieniając blachy w połowie pieczenia, aż powierzchnia będzie bladozłota, a krawędzie zaczną się lekko złocić.
Pozwól ciasteczkom całkowicie ostygnąć na blachach (zakończą pieczenie na blachach).
OPCJE DEKORACJI:
1. Lukier – zobacz przepis na lukier na świąteczne ciasteczka*
2. Rozpuść czekoladę, a następnie zanurz ciastka w czekoladzie.
3. Posyp cukrem pudrem
Podawaj od razu! Są to słodkie ciastka waniliowe, więc wspaniale smakują takie, jak są!
Uwagi do przepisu:
1. Liczba ciasteczek będzie zależała od wielkości wyciętego ciasta i grubości ciasta. Wypełni 3 blachy do pieczenia.
2. Zamiana blach w połowie – oznacza to, że wkładamy do piekarnika obie blachy, jedną na środku, a drugą pod spodem. W połowie czasu pieczenia zamień je miejscami, tak aby ten pod spodem znalazł się na górnej półce, a taca na górze na półce pod spodem. Zapewnia to równomierne pieczenie, ponieważ górna półka piecze się szybciej niż półka pod spodem.
3. Przechowywanie – Przechowywać w hermetycznym pojemniku przez tydzień. Po tym czasie nadal są jadalne i całkowicie pyszne, ale zaczynają trochę wysychać. Nigdy nie określiłbym ich jako przestarzałych, ale są lepsze w pierwszym tygodniu.

Dodaj komentarz