Masa cukrowa to idealny dodatek do dekoracji tortów, ale nie każdy lubi jej smak czy konsystencję. Dla niektórych lukiermoże być zbyt słodki i w rezultacie jest pozostawiany z boku talerza.
Na szczęście istnieją alternatywy, które możesz wybrać, i które sprawią, że Twój tort będzie równie zachwycający, a jednocześnie bardziej zgodny z Twoim osobistym smakiem. Od kremu maślanego po owoce i czekoladę, oto kilka pomysłów jak nadal możesz pięknie wykończyć ciasto bez używania lukru.
Co to jest krem maślany?
Krem maślany jest zrobiony z masła i cukru pudru, ale ta baza może być również aromatyzowana na różne sposoby, od cytrusów i jagód po miętę, czekoladę lub karmel. Jest pysznie miękkim i puszystym nadzieniem do ciast przekładanych, a także można nim ozdobić wierzchy tortów. Od tortów weselnych po wyrafinowane torty urodzinowe, krem maślany można wykorzystać do wielu technik tworzenia oszałamiających dekoracji.
Gładka kremowa powłoka
Pierwszą opcją, jeśli chodzi o tort bez lukru, jest użycie kremu maślanego, aby uzyskać idealnie gładkie wykończenie na zewnątrz ciasta, które wygląda profesjonalnie i szykownie, zapewniając estetykę podobną do lukru, ale bez intensywnej słodyczy, która może pochodzić przy jego użyciu. Krem maślany jest nakładany na tort w dwóch warstwach, aby uzyskać gładką powierzchnię, którą wykańczamy szpachelką, co daje równą krawędź, która jest całkowicie gładka i wygląda niesamowicie stylowo. Tu można obejrzeć galerię naszych tortów bez lukru: https://www.ale-tort.pl/torty-bez-lukru/
Rustykalne efekty
Krem maślany może być również użyty do stworzenia bardziej rustykalnego wykończenia, gdzie szpachelką dociska się małe porcjekremu w różnych kolorach na powierzchnię ciasta, aby uzyskać efekt pierzastego, matowego efektu. Jeśli chcesz uzyskać „pomalowany” efekt akwareli na swoim torcie, jest to świetna technika na osiągnięcie tego wzoru.
Rozety i zawijasy
Rozety, zawijasy lub kropki w różnych rozmiarach można wykorzystać do dekoracji zewnętrznej strony tortu, tworząc efektowne wykończenie. Jest to szczególnie popularna opcja do ozdabiania również babeczek. Używając innej końcówki do szprycowania, możemy stworzyć gwiazdki z kremu, aby upiększyć tort, a nawet stworzyć iluzję futra lub trawy do zabawnych tortów urodzinowych, takich jak torty ze zwierzętami lub wzory piłkarskie.
Torty Naked
Alternatywnie można wybraćnagie ciasto. W tym stylu krem maślany jest nakładany cienką warstwą podczas dekorowania ciasta, a następnie ozdobiony owocami lub kwiatami. To subtelnie elegancka opcja, jeśli chcesz, aby smak samego ciasta był wyeksponowany, z odrobiną polewy dla dodatkowej słodyczy, która pasuje do wszystkich motywów i schematów kolorystycznych na imprezy lub wydarzenia.
Krem i czekolada
Aby uzyskać kontrast w kolorze i smaku, możesz połączyć krem maślany z czekoladą. Ulubionym wśród naszych klientów jest wybór gładkiego, pastelowego kremu, który jest następnie polany czekoladą na brzegach tortu, aby uzyskać piękny efekt, który jest tak samo pyszny, jak wyglądający.
Dekoracja Twojego tortu jest tym, co odróżnia go od standardowego deseru do niebanalnego słodkiego arcydzieła, więc wygląd zewnętrzny liczy się tak samo, jak smak.Krem maślany to piękna i smaczna opcja, która świetnie nadaje się na tort urodzinowy, tort weselny lub babeczkę, a świeże owoce, czekoladki lub słodycze mogą być również użyte do wykończenia wierzchu tortu w efektowny sposób.
Jeśli masz pomysł na tort na swoje wydarzenie lub uroczystość, skontaktuj się z Cukiernią AleTort już dziś, a członek naszego zespołu udzieli Ci pomocy.